Libra – Facebook satsar på egen kryptovaluta

libra

Sverige har i omgångar haft kryptofeber och nu är det dags igen efter att Facebook tillkännagett att man kommer släppa en egen kryptovaluta, Libra, inom kort. Facebook har fått ta en hel del kritik senaste dagarna. Mycket har varit positivt men även en hel del negativa röster har hörts världen över.

Libra

Facebook är i farten igen. Gäller det inte uppköp så är det dags att utveckla nästa stora grej. Nu har Mark Zuckerberg och kompani valt att ge sig in i en bransch som har varit otroligt hypad senaste åren – kryptovalutor.

Den nya valutan, Libra, kommer vara tillgänglig via en digital plånbok som fått namnet Calibra. Valutan kommer även gå att nå från andra källor som i sin tur kommer kopplas till Facebook Messenger och Whatsapp. Som såklart båda ägs av Facebook. Kopplingarna kommer möjliggöra transaktioner av pengar mellan apparna framöver.

Grundidén för att få detta att fungera på riktigt är att reglera och backa upp valutan med hjälp av en samling valutor och statsskuldväxlar, likt en valutareserv, som kommer förvaras världen över. Förhoppningen och förväntan är att detta ska stabilisera kursen på ett sätt som inte befintliga kryptovalutor har lyckats med. Och med det minska volatilitetsrisker.

En tanke med Libra är att möjliggöra transaktioner för folk som idag saknar bankkonton. Folk som vill göra snabba och enkla betalningar via telefonen. I dagsläget är det drygt 1,7 miljarder användare som saknar ett bankkonto. Dessa kommer alltså kunna interagera med resten av samhället på ett nytt plan.

En av dom stora nackdelarna som det har pratats om, som egentligen har skapat hela vågen av kryptovalutor och efterfrågan på krypto, är att man inte kommer kunna räkna med full integritet och dölja sin identitet som med andra valutor.

Stort erkännande för krytopvalutor

Kryptovalutor och Cannabisaktier har gått om lopp när det kommer till hype bland svenska(och internationella) investerare dom senaste åren.

Att Facebook nu med sitt till synes världsherravälde inom den sociala sfären, med miljarder användare, väljer att göra en så pass stor satsning inom kryptovalutor har på många håll framhållits som en bekräftelse och ett solklart erkännande för teknologin.

Ett tecken på att Libra kan ha haft en positiv inverkan är den snabba uppgången vi har sett på andra valutor senaste månaden. Däribland storfavoriten bitcoin.

Grupp av partners backar upp Libra

För att få detta att fungera krävs det stora resurser och samarbeten. Facebook har i och med det fått uppbackning av en sammanslutning av hela 28 partners. Några av världens största företag, som står bakom Libra. Bland dessa återfinner vi Visa, Mastercard, Paypal, Spotify och Vodafone. Företag som inte hoppar på vad som helt.

Trotts denna förnäma uppbackning så hoppas Facebook på att fler ska ansluta sig och skjuta in mer kapital framöver. Den förhoppningen känns inte helt orimligt att få igenom. Även om det i dagens läge krävs 10 miljoner dollar för att få investera i det första steget av den nya kryptovalutan.

Vill man investera i Libra får man helt enkelt investera i Facebook på börsen, för visst lär dom om någon vinna på detta?

Du kanske även gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *