Förbättra din privatekonomi med små enkla tips

privatekonomi

Hur bra koll har du på din privatekonomi? Inkomster och utgifter? Är du en av dom som brukar stå där i slutet på månaden med panten i högsta hugg och tanken på att det inte ska bli likadant nästa månaden? Du är inte ensam och garanterat inte den sista i den positionen. Det positiva är dock att det inte krävs allt för mycket för att vända på situationen. Ett par nya tankesätt och lite erfarenhet så kommer du med stor sannolikhet även kunna spara ett par slantar. Bra va?

Alla kan göra något

Det är alltid jobbigt att göra stora förändringar i vardagen och det kan många gånger kännas tungt att ta det där första steget. ”Jag börjar på måndag” är ett klassiskt mantra många känner igen sig i. Men det behöver inte alls vara så tungt som det låter. Med små enkla medel kan du göra stor skillnad på kort och lång sikt. Det finns ett antal bra guider och sidor som ger dig ypperliga tips hur du kan få koll på din ekonomi. Sparapengar.se hjälper dig att förbättra sparandet och skapa mer värde i vardagen, en perfekt sida för dig som vill lära dig mer.

Nedan går vi igenom tre klassiska delar där majoriteten av folket snabbt kan göra en förbättring i sin privatekonomi.

1. Se över dina utgifter, stryk småköpen

Den största boven när dom kommer till folks kritiska privatekonomi brukar i regel ligga i alla onödiga småköp. Just småköpen är något som ofta kan undvikas i dom allra flesta fall utan några markanta skillnader i vardagen. Hur många gånger har du dragit ditt kort/beställt något på nätet den senaste månaden? hur många gånger har du besökt dagligvaruhandeln för att köpa det där lilla som du är sugen på just nu? Även om kostnaderna i sig brukar vara låga/överkomliga så är det såklart totalen som får ditt bankkonto att tömmas. Se över ditt kontoutdrag och funder på vad alla kostnader har innefattat. Är det varit nödvändiga eller onödiga köp? Även om det kan vara svårt till en början så kommer du kunna spara en hel del i längden om du faktiskt planerar dina inköp och håller dig till vad du faktiskt behöver.

2. Sätt undan pengar i början på månaden

Ett mindtrick som många kör på är att sätta undan pengar på ett sparkonto, gärna något som inte är kopplat direkt till ditt bankkonto så att du inte ”ser pengarna” varje gång du loggar in på ditt bankkonto. Gör du detta i början på månaden när du betalar dina räkningar så kommer du ha en ny summa att utgå ifrån under den kommande månaden. Nyckeln med att flytta pengarna och inte se dom är att du inte ska kunna räkna med dom och att dom ”finns tillgängliga”, för då är det väldigt lätt att man snyltar från sparandet.

3. Se över dina fasta kostander

Tips nummer tre är något ALLA borde göra minst en gång per år. Ser du över dina fasta månadskostnader, speciellt om du inte gjort det innan, så kommer du garanterat kunna spara in en och annan slant här och där. Hur ser ditt mobilabonnemang ut? Kan du få ett bättre erbjudande som drar ner kostanden på din elräkning? Har du Cmore, Netflix och HBO men kollar bara på den ena? Kan du dela spotify med familjen? Använder du alla bidrag du kan genom din anställning? Köper du gymkortet via friskvårdsbidraget? Av erfarenhet så är det väldigt många som inte nyttjar dessa i den utsträckning dom har möjlighet. Att kunna få ut mer av lönen är för många bara ett par knapptryckningar iväg.

Sist men inte minst, det du med all säkerhet kan spara in mest på, är att förhandla om räntan på dina lån. Kontakta din nuvarande bank och se vad dom kan göra för dig, sedan hör du runt med andra banker och ställer bankerna mot varandra. Även om du inte kommer bli ekonomiskt oberoende på kuppen så kommer du bli förvånad över hur stor skillnad du kan göra.

Du kanske även gillar