Konspirationsteorier – Varför är det så lockande?

konspirationsteorier

Vad är det som gör att det börjar småkittlas i tankarna när vi hör om olika konspirationsteorier? Är det att vi ser något som inte andra ser? Att vi ”hittat sanningen” eller den skrämmande tanken om att någon eller några försöker dölja något? Oavsett vad så är det ett faktum att människor i stor utsträckning lockas av tanken och vi tänkte dela med oss av ett par av dom senaste årens mest hypade teorier.

Vilka konspirationsteorier är dom allra kändaste?

Det finns såklart extremt många olika teorier med lika många olika grader av bevisning att backa upp dom med. Men det finns givetvis ett par som är mer anmärkningsvärda än andra, se bara på den klassiska ”månlandningen”. Inte för att bevisningen måste vara 100%-ig i dom fallen utan mer för att dessa konspirationsteorier oftast berör större ämnen och lättare fått fotfäste i större grupper.

Ta 11 september som exempel. En av vår tids största tragedier där två plan flögs in i World Trade Center och 2762 personer miste livet. Terroristorganisationen Al-Quida har tagit på sig dådet men det finns många som betvivlar att byggnaderna föll av krascherna utan snarare av bomber som ska ha detonerats i samband med dådet.

På hemmaplan har vi ett känt fall i och med det omtalade Palmemordet. Palme blev mördad på öppen gata men än i dag har ingen kunnat fällas för mordet. Under årens lopp har det florerat ett antal konspirationsteorier och enligt vissa dog aldrig den svenska statsministern den kvällen.

Även missen kring produktplaceringen i Game of Thrones är en viss typ av konspirationsteori, där en del menar att ”missen” i själva verket inte var en miss.

Simon Elliot eller Abu Bakr al-Baghdadi?

Har du hört talas om Simon Elliot? Eller kanske Abu Bakr al-Baghdadi låter mer bekant? Namnet har dom senaste dagarna spridits som en löpeld inom olika medier efter att Donald Trump offentligt uttalat sig om att Abu Bakr al-Baghdadi var ISIS ledare och att han nu har mördats. Men vem är då Simon Elliot? Enligt ett par etablerade källor, bland annat visselblåsaren Edward Snowden, så är ledaren av islamiska staten i själva verket en israelisk mossad-agent som samarbetat med den brittiska, israeliska och amerikanska staten för att skapa den brutala terroristorganisationen. Om det är sant eller en av alla teorier får ni fortsätta spekulera i.

Vilken är den mest anmärkningsvärda av konspirationsteorier du hört talas om?

Du kanske även gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *