Hur gör man något åt den stress många upplever?

stress
upplevelse

Jag läste nyligen att vi i Sverige är det folket som upplever mest stress i Norden. Inte för att det egentligen förvånade mig, men ibland får man bara en ögonöppnare när man läser något. Jag började direkt fundera på varför, men vände snabbt till att klura på hur vi kan göra det bättre. Samt vad man som individ själv kan göra för att stressa mindre i vardagen. Ibland kan det behövas större livsförändringar, men många gånger kan det räcka med att bara unna sig själv en spadag.

Stress påverkar samhället i stort

Stress har verkligen kommit att bli ett av vårt samhälles stora problem. Varannan svensk uppges känna en arbetsrelaterad stress minst ett par gånger i veckan. Samtidigt gör stressen att vi presterar och mår sämre både på jobbet men även i privatlivet. Det ska tilläggas att var femte sjukskrivning idag är stressrelaterad, då förstår man hur stort problemet är. Även våra yngre känner en allt större stress, idag uppger var fjärde ung människa i Sverige att han eller hon känner sig stressad.

Men vad gör vi då åt det? Och viktigast av allt, vad kan vi göra i vardagen för att ge oss själva bättre förutsättningar att komma ifrån stressen? Finns det någon ”quick fix”?

Hur gör vi för att minska på stressen?

Det är såklart en svår fråga och i grunden handlar det ofta om att göra större förändringar för att på sikt kunna ändra en livsstil. Men pratar vi om den stress som vi alla kan uppleva under korta perioder när det är ”mycket”, så finns det ett par solklara tips på vad du kan göra för att förbättra tillvaron.

En dag på spa

Egentligen det självklara valet när man vill fly vardagen och hitta lugnet. Få upplevelser ger så bra vila från vardagens stress som en riktigt skön och avkopplande heldag på spa i Stockholm. Ansiktsbehandlingar, massage, bastu och så mycket annat. Bara tanken på att få åka på spa ger en bra känsla i kropp.

Yoga/Meditation

En klassiker när det kommer till lugn. Yoga och meditation var en stor trend för några år sedan som dom flesta skulle haka. Den hypen har lagt sig något sedan dess men det finns alla anledning att börja trotts det. Varken yoga eller meditation är för alla, men det är helt klart något som är värt att prova om du inte gjort det innan!

Ta ut en extra ledig dag

Något som jag har upplevt har fungerat väldigt bra är att ta ut en extra ledig dag under period när det har varit mycket stress och påfrestningar. Gärna sammanhängande med helgen också så man får ut maximalt. Den extra dagen ger så mycket mer vila för det mentala än vad man kan tro.

I slutet av dagen handlar det så klart om att ha en vardag som i grunden inte gör dig stressad. Åtminstone inte i den utsträckningen att det tär på dig. Så att du, när du väl vid enstaka fall upplever stress, kan hantera den stressen genom så enkla medel, som att ha en riktigt avkopplande spadag.

Du kanske även gillar