Esport större än Baseball i USA hos generation Y

esport

Esport kan vara på väg att bli större än Baseball i USA, låter det märkligt? Enligt en undersökning gjord i US där dom tillfråga i Generation Y fick svara på om man regelbundet tittar på Esport, så svarade 22% ”Ja”. Det var lika många som svarade att dom följer Baseball.

Är baseballen på väg att tappa mark?

Baseball är en av dom största sporterna i världen och mäkta populärt i USA. Lägg där till att ett av världens mest omtalade proffs-kontrakt skrevs så sent som i Februari när Bryce Harper kritade på ett kontrakt med Phillies värt drygt 3 miljarder kronor. Men vänder vi oss till den yngre generationen så ser det betydligt svajigare ut inför framtiden.

Juste, Generation Y. Det är klimatriddarna som vuxit upp med en padda i ansiktet och redan kan programmera efter förskolan. Bland dom unga ser intressena, av förståeliga skäl, annorlunda ut. Inte för att det är någon chock att folk inte faller för baseball, jag har full förståelse.

Esport kan slakta dom traditionella sporterna

Ser man till hur den unga generationen växer upp idag och vad dom utsätts för/har för intressen så förstår man utvecklingen. Esport har dom senaste åren exploderat. Inte nödvändigtvis i antalet utövare, där har det alltid varit stort, om än större nu. Men sett till exponering, ligor/turneringar, prispotter och framförallt investeringsmöjligheter har marknaden blomstrat.

Företag har börjat se möjligheterna med att annonsera på alltifrån sidor, tävlingar, stream-kanaler, lagtröjor till att driva igenom stora samarbeten. Att annonsera och involvera sig i esport har öppnat för att kunna nå ut till den gruppen människor som har varit allra svårast att kommersiellt nå ut till tidigare.

Att tävla digitalt, på internet, känns som en rimlig och logisk utveckling sett till samhället i stort. Hela samhället digitaliseras steg för steg, jobb tas över av automation, AI och robotar, våra barn lär sig programmera på förskolan och befolkningen i stort spenderar mer och mer tid på appar/sociala medier för att kommunicera.

Undersökningen är intressant, även om det inte visar på något konkret. Du kan vara lugn, dom stora traditionella sporterna kommer inte dö ut. Undantaget fotboll då om kusinerna från Abu Dhabi lyckas döda all spänning. Men inte på grund av esport, även om den stora samhällsutvecklingen verkligen sitt för att påskynda esportens framfart.

Att esport kommer ta mark dom kommande åren(läs: generationerna) och bli en av dom största kommersiella kanalerna är det ingen tvekan om.

Du kanske även gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *