Duscha kallt – 4 uppfriskande uppmaningar

Duscha kallt

Att ta en varmdusch en kall morgon i December kan vara avgörande för ens existens, eller åtminstone kännas så, men att duscha kallt har sina fördelar. Alltifrån att mentalt pigga upp till att faktiskt hjälpa din kropp att må bättre, även om det kan vara svårt att ta in när man står där.

1. Piggar upp ditt sinne och tar dig in i matchen

Du vet hur det är när man vaknar, att ligga kvar låter precis lika lockande som den där varma duschen. Och när du sedan lämnar ångorna så är du i regel fortfarande lika, om inte än mer, seg än innan. Det är där kallduschen kommer in.

Att duscha kallt väcker både sinne och själ, samtidigt som du bygger upp din disciplinära sida när du mot alla odds står kvar i kylan. Efter duschen kommer du känna dig både alert och aningen mer vaken.

2. Duscha kallt förbättrar ditt immunförsvar

Det är känt sedan gammalt. En kall dusch stärker ditt immunförsvar. Hur? Studier har visat att antalet vita blodceller ökat hos folk som duschar kallt.

Anledningen tros vara att kroppen, precis som du, inte vill vara kall och försöker därför värma sig själv, vilket i sin tur gör att immunförsvaret aktiveras och vita blodceller friges.

3. Hjälper dina muskler att återhämta sig

Har du sett elitidrottare likt Bryce Harper, egentligen oavsett sport, som har en någorlunda stabil träningsanläggning avsluta ett pass i ett bad fullt av is? Det är för att ett isbad efter fysisk träning hjälper kroppen att återhämta sig snabbare.

Precis samma gäller med en dusch som på samma sätt höjer blodcirkulationen och passar sig perfekt för dig efter morgonpasset.

4. Att duscha kallt ger dig friskare hår och hy

Genom att ta en kall dusch framför en varm låter du din hy och ditt hår få behålla sin naturliga fetter/oljor. En varm dusch torkar ut dina porer och hårsäckar, vilket du då även slipper.

Det är inte en självklarhet att ställa sig i en svidande kall dusch på morgonen, tvärtom. Men ge det en chans, fördelarna talar för sig.

Du kanske även gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *