Massör och massageterapuet är heta titlar kommande åren

massör

Inte för att varken massör eller massageterapeut är någon ny yrkesroll, men båda ligger helt rätt i tiden när service och personliga möten blir allt viktigare i samhället. Och då har vi ännu inte nämnt den fysiska aspekten. Faktum är att vi rör oss mindre än någonsin och sitter mer och mer framför våra skärmar. Detta i sin tur leder till att vi blir orörliga, stela och det skapar besvär.

Efterfrågan på bra massörer ökar

En av tre i Sverige har gått på massage senaste året. Och det finns flera faktorer som gör att framtiden ser ljus ut för massörer och varför en massageutbildning kan vara en klok investering. Redan nu märks trenden av. Allt stillasittande gör oss stela och tär på våra kroppar och undersökningar visar att det blir allt vanligare att unga går på massage i syfte att hantera stress.

  • Stillasittande: När arbetsmarknaden följer med i digitaliseringen och allt fler jobb innebär hela dagar av stillasittande ökar risken för besvär. Lägg där till att vi rör oss mindre utanför arbetet och kosthållningen blivit sämre så är det upplagt för att skapa problem.

Problem med nacke och rygg samt stelhet har blivit allt vanligare och tidpunkten för när besvären först uppstår sjunker i åldrarna.

  • Stress: En undersökning Kroppsterapeuternas Yrkesförbund gjort tillsammans med Kairos Future visar att allt fler går på massage för att lindra psykisk stress, speciellt unga. År 2011 uppgav 8% att de valde att besöka en massör för stresslindring, den siffra steg till 26% år 2018. Den enskilt största ökningen av alla.

Det är allmänt känt att unga mår psykiskt sämre idag. Lägg där till den press unga utsett för och den stress som tillkommer från arbetsmarknaden och du har det svart på vitt.

  • Förebyggande: Att lindra smärta är fortsatt den vanligaste orsaken varför man vänder sig till en massör. Men när vi letar oss upp i åldrarna är förebyggande friskvård den vanligaste orsaken.

Många äldre letar sig till en massör/massageterapeut i förebyggande syfte oftare än av anledningar som stress och faktiska besvär.

Friskvård och företagsmassage

Idag erbjuder allt fler företag friskvård till sina anställda. Det har även blivit allt vanligare att företag erbjuder sina anställda företagsmassage som friskvårdstjänst. På tre av dom fyra senaste arbetsplatserna jag har varit så har det funnits en massör att boka in en gång i veckan.

Det är ett exemplariskt sett för chefer och företag att visa att man bryr sig om sina anställda. Samtidigt arbetar man proaktivt med att motverka besvär och stress på företaget.

Utbilda dig till massör

Det finns många vägar att gå om du vill utbilda dig inom massagens alla konster. Men det populäraste sättet att utbilda sig till massör är via yrkesutbildningar. Dessa arrangeras oftast av privata utbildare mot en kursavgift. Via dessa erhåller du oftast ett diplom efter avslutad kurs.

Att utbilda sig till personliga tränare och massörer har blivit en kontrast mot vart resten av samhället är på väg i och med digitaliseringen. Och det är en av anledningarna till varför vi ser intresset öka. Även det faktum att en massageutbildning är relativt kort. Med ett stort intresse och engagemang kan du snabbt få en ny och spännande yrkesroll att utvecklas inom.

När gick du senast till en massör?

Du kanske även gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *