Investera vinsten och se pengarna växa?

Investera
valuta24

Vi ska prata om att investera. Vad gör du med vinsten? Din privata och företagets? Alldeles för många lägger pengar på hög, rimligtvis på ett sparkonto utan någon betydande ränta. Ofta tror jag inte att man ha likvida medel för att ha möjlighet att röra sig utan snarare för att man saknar kunskap om VAD man ska göra med pengarna. Eller lättare sagt, vart man ska investera dom.

Investera med rätt kunskap

I exakt vad du ska investera är helt upp till dig. Men det finns en hel del att tänka på och ett par minor som går att undvika om man bara läser på innan man börjar placera sina tillgångar.

Som sagt så är mest okunskap, tid och intresse som gör att man inte låter som pengar växa istället för att bara lägga dom på hög. Tid kan jag till viss del förstå, även om dagens informationssamhälle ger dig alla förutsättningar för att bli både bra på något och få ny kunskap på relativt kort tid. Som på Valuta24 där du kan läsa allt om hur, var och i vad du kan och bör investera.

Jag kan även köpa att intresset är lågt, ur vissa aspekter. Men jobbar man för att tjäna pengar så borde det väl rimligtvis vara intressant att veta vad man gör av dessa? Och framförallt hur man kan få tillgångarna att växa?

Börsen? Bostadsmarknaden? Skog och mark? Guld/Silver?

Innan du börjar investera så bör du bestämma ett par saker. Det viktigaste att ta hänsyn till är din sparhorisont och vilken risknivå du behagar att ligga på. ”Våga för att vinna” sägs det och även om man kan göra stora vinster genom att vara mer riskfylld(det är regel dessa du får höra om) så behöver det inte vara gynnsamt i det långa loppet.

Din sparhorisont definieras av när du behöver pengarna här näst. Desto längre bort desto större risk har du råd att ta. Med det sagt så kan man fortfarande vara defensiv oavsett men behöver du inte pengarna på 20 år så ger det dig en större möjlighet att ta mer risker.

När man pratar om risk så bör man precis som i tidigare skede börja med att utgå ifrån hur länge man ska/kan spara. Behöver du pengarna om ett år så bör du vara rejält defensiv. Hur mycket man än gillar att ta risker så är ett år en väldigt kort tid och mycket kan hända, både upp och ner, under den tiden.

När du har koll på sparhorisont och vilken risk du är redo att ta så är det dags att hitta rätt investeringsalternativ. Börsen med framförallt fonder faller många långsiktiga i smaken. Det finns ett brett utbud av alternativ där och det är lätt att utgå ifrån sig själv. Annars har både bostadsmarknaden och guld varit två heta ämnen senaste åren. Utgå ifrån dina egna intressen när du väljer, då blir det hela betydligt mycket lättare.

Du kanske även gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *